Saker du inte får säga

 

shhh

Det finns saker man bör akta sig för att säga. Akta sig riktigt ordentligt, faktiskt. En gång i tiden var det fult att säga elaka saker om judar. Detta var efter det stora kriget och världen hade skamkänslor för vad nazisterna, de asen, gjort. Fullt förståeligt. Numera är vi mer liberala är min uppfattning.

Numera är det väl snarast muslimer man inte bör säga saker om, inte ens på skämt. Gör man det är man nämligen rasist. Det är länge sedan jag tappade orken att förklara att islam inte är en ras utan en religion. Men det är känsligt. Dessutom menar ju de flesta av oss inte ens muslimer utan terrorister som fegt gömmer sig bakom islam. Hur ska man kunna respektera nåns tro då?

Om kristna får kritik numera för att de är just kristna vet jag inte riktigt, men när det handlar om religion blir det komplicerat. En av mina idoler är Richard Dawkins, som säger att han inte är 100 procent övertygad om att det inte finns en gud, men han är lika övertygad om att det inte finns en som han är övertygad om att det inte finns älvor eller enhörningar.

Men det finns andra trosläror som sitter lika hårt i folk som en religion kan göra. Tron på växthuseffekten till exempel. Om jag säger att jag inte alls tror att människan har så stor inverkan på klimatet som viss hävdar så får jag raskt ett antal ilskna personer efter mig. Har jag inte fattat nånting?

Problemet som jag ser det är att det inte går att diskutera saken på ett neutralt sätt. Kanske är det fortfarande svårt att 2015 ha en uppfattning som avviker från normen. Men saker kan ju ändras. Ta flyktingströmmarna till exempel. Först skulle vi öppna inte bara våra hjärtan utan även våra gränser och inte minst våra plånböcker., men nu kan inte regeringen täppa till hålen fort nog. Vad gäller?

Och det handlar nästan aldrig om fakta.

Ni vet, fakta. Sånt som går att bevisa bortom alla rimliga tvivel. Bevis på att det finns en gud (inte att som vissa påstår at det inte går att bevisa att han inte finns, helt idiotiskt), att Allah verkligen existerar, att judarna konspirerade för att stjäla allas jobb i Nazityskland. Fakta som säger att flyktingarna kommer att ruinera Sverige.

Och fakta som säger att det verkligen är människan som höjer temperaturen på planeten, trots att den gått upp och ner i tusentals år innan SUV:en ens var uppfunnen.

Fakta, kompis. Inte propaganda. Fakta.

Vad tror du?

I’ll be back.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *