Ett kvarts varv fel

Hela mitt liv har jag känt mig fel. Ni vet som man kan känna sig när man är den enda som missförstått inbjudan och tagit på sig kostymen som Lisebergskaninen och alla andra har vanliga kläder. Hänger ni med?

Jag har försökt passa in. Alla sammanhang har handlat om att försöka vara som alla andra. Vanlig. Normal. Mindre konstig. Mindre hjärna. Resultatet har alltid blivit detsamma. Jag har gjort våld på mig själv och min omgivning har inte varit nöjd.

Det var först för ett par år sedan som jag började göra kopplingar. Först när jag förstod att mina söner med största sannolikhet har Aspergers syndrom gjorde jag kopplingen till mig själv. Naturligtvis har jag slipats i kanterna. Kapslat in mina egenheter och förminskat dem. Ända tills jag förstod att de inte var fel. Ända tills jag förstod att jag kan dra nytta av dem.

Min hjärna fungerar inte som andras. Den böljar och spritter och byter ämne. Den ser mönster snabbare än andra och den vill göra allt på en och samma gång. För att kontrollera den behöver jag vara fysiskt aktiv. När jag pillar på mobilen lyssnar jag på dig. När jag ritar i anteckningsblocket på mötet är det för att jag ska kunna ta in vad andra säger. Min hjärna kopplar nämligen snabbare än din. Den ser vart du är på väg snabbare än du hinner använda alla ord för att beskriva det. Den tröttnar på vad du säger om jag inte får gå i rummet samtidigt som du pratar, byter fokus och är redan inne i nästa vecka och sorterar om jag inte får skaka på benet. Jag förstår att det verkar konstigt men det är bara för att jag är intresserad av vad du säger som jag agerar som jag gör.

Att bejaka mina olikheter har satt mig i klistret. För personer med mindre intellektuell spänst är jag obehaglig. Ve och fasa! Jag klarar av att jobba heltid, skriva tre böcker och vara ensamstående mamma. Den omedelbara reaktionen från omgivningen är att något är fel. Troligen är jag lat på jobbet och mina barn är förmodligen ouppfostrade. Men om du skulle kunna se in i min skalle skulle du se. Jag har kapacitet för tre och när jag tillåts ha det flyger jag. Det är då jag uträttar storverk.

Om fler arbetsgivare, föräldrar, partners, lärare … Om fler kunde se den obegränsade tillgång vi faktiskt är skulle världen kunna se lite annorlunda ut.

Jag ska inte tråka ut er mer. Vill man läsa något ganska självutlämnande som jag skrivit kan man läsa novellen som finns med i Antologin I skuldens skugga. Dessutom är den för en bra sak. All vinst går nämligen oavkortat till Min stora dag.

Kram

IMG_0109

http://www.adlibris.com/se/bok/i-skuldens-skugga—novellantologi-9789187548611?gclid=CLWcl7WQl8kCFQLncgodfW4Agw

3 thoughts on “Ett kvarts varv fel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *