Jag brukar inte göra research … men den här gången …

maxresdefault

Ibland hör man de mest otroliga idéer som kan inspirera till fantastiska berättelser.. Konspirationsteorier om viktiga händelser i historien. Väldigt få av dessa teorier dyker upp i Sverige. Estonia, förstås. Vem sänkte egentligen båten? Palmemordet. För det var väl ändå inte Christer Pettersson som mördade Palme? Det vore mer spännande om det var någon helt annan. PKK. Eller SÄPO, kanske. DET hade varit en riktig konspiration. En del menar att det inte ens var Palme som skulle dödas, utan nån helt annan.  Men rent allmänt litar vi svenskar på att det vi läser i tidningarna faktiskt stämmer.

Annat är de i andra delar av världen. Där kan det handla om precis vad som helst. Kennedymordet har väl minst ett trettiotal teorier kopplade till sig. Marilyn Monroes död likaså. Och är Hitler verkligen död?  Johnny Depp var inte med i sin egen film. Världen domineras av ett hemligt sällskap. Frimurarna, Illuminati, Bilderberggruppen. Ibland är det judarna som gjorde det. Man gömmer aliens på den superduperhemliga Area 51.

Månlandningen 1969 är en riktig klassiker. När Neil Armstrong satte sin fot på månen befann han sig i själva verket i en TV-studio. De låtsades, mest för att stressa ryssarna. Ett av huvudargumenten för bluffen var att flaggan Neil körde ner i månsanden fladdrade, trots att månen saknar atmosfär och följaktligen vind. Flaggan skulle omöjligt kunna fladdra.

En verkligt festlig konspirationsteori är att många av jordens ledare egentligen inte ens är människor, Drottning Elisabeth, George W Bush, både Bill och Hillary Clinton är alla slags nåt förklädda reptilvarelser här för att ta över jorden . Rafflande teori, och debatten kring den mentala hälsan hos mannen som kläckte idén har pågått några år. Numera lär han ha gått under jorden, och vem är jag att klandra honom.

Paul McCartney är egentligen inte Paul McCartney. Han byttes ut redan på sextiotalet av en annan kille som såg ut exakt som Paul. Den här snubben råkade dessutom låta precis som Paul. Inte nog med det: han var verkligt duktig på att skriva musik. Vad han hette? Praktiskt nog hette han också Paul McCartney. En häpnadsväckande slump.

Konspirationsteoretikerna brukar kallas för foliehattar, eftersom de antas sitta med aluminiumfolie runt huvudet så att inte deras hjärnor ska kunna bli scannade från yttre rymden. Och vem vill vara med om en sådan sak egentligen? Bäst att skydda sig. En del av det foliehattarna kommer dragande med är särskilt svårsmält. Som till exempel att det finns farliga ämnen i jetplanens avgaser eftersom världens regeringar långsamt försöker förgifta sina medborgare. Okej …

Medan vi kan skratta åt de där vansinnigheterna finns det andra konspirationsteorier som är svårare att le åt. Som till exempel den teori som säger att det finns starka finansiella krafter som styr vartåt valuta-, guld- eller börsmarknaderna tar vägen. Att de finns de som kan få börsen att både stiga och falla som de vill. Det finns följaktligen några superrika som styr allt som sker i världsekonomin. Men då måste man äga så stora summor att det knappt går att räkna dem. Det måste vara foliehattarna som hittat på det där. Så mycket pengar har väl ändå ingen?

En annan konspirationsteori handlar om Vietnam-kriget. Jag vet, det är länge sen och det berörde inte oss mycket. Men USA gick in i Vietnam 1965 efter att Vietnam hade beskjutit ett par amerikanska jagare i någonting som heter Tonkin Bay-incidenten. Tio år och 50 000 döda amerikanska soldater senare florerade en hel massa rykten och konspirationsteorier kring varför USA egentligen invaderade Vietnam. Det låg ju på andra sidan jorden, och det fanns inga större naturtillgångar att tala om.

Det problematiska med den här konspirationsteorin är att det finns besvärande fakta kring sagda Tonkin Bay-incident. T ex erkände Robert MacNamara, försvarsminister i USA mellan -61 och -68 att alltihop var ett misstag. Vissa hävdar att han nog inte alls menade själva incidenten, utan att strategin för att vinna kriget var dålig. (Det var faktiskt han själv som hade lagt upp den.)

Riktigt besvärande blev det 2007, mer än trettio år efter att kriget avslutats, när en skrivelse från NSA (National Security Agency) plötsligt dyker upp och som bekräftar att det fanns en omfattande tveksamheter avseende Tonkin Bay-incidenten. Kommunikationen mellan båda sidor var bruten, och det hela var med hög sannolikhet ett missförstånd. Vietnameserna visste inte riktigt vad de gjorde. Förmodligen begrep alla det. Och vad hade de amerikanska fartygen egentligen där att göra? Från amerikansk sida valde man att tolka saker och ting som att USA var allvarligt hotat. Så man försvarade sig genom en omfattande invasion av ett annat land.

Plötsligt blir man förvirrad. Och börjar fundera. Tänk som en konspirationsteoretiker. Ett krig pågick i tio år förmodligen baserat på ett misstag? Men begår man verkligen såna misstag? Vad ligger bakom ett sånt agerande?

Den här  konspirationsteorin har snurrat i över fyrtio år. Den har liksom bitit sig fast. Helt klart så berättades inte den fullständiga bilden för allmänheten, det är det enda vi kan vara helt säkra på. Håll med – det ser ju himla konstigt ut när man tittar på det. Vissa påstår till och med att det inte ens fanns några skepp i den där bukten.

Vad tror du? Är foliehattarna någonting på spåren här?

I’ll be back.

Under tiden: Är du omgiven av idioter? Klicka här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *