Någonting mysko hände på vägen till växthuset …

20160108_093917

Det är kallt idag, liksom igår och förmodligen även i morgon. Det kallas vinter och är föga förvånande i januari.  Vissa säger att bara för att det blev vinter – igen – kan vi inte räkna bort växthuseffekten. Och det är sant. Att temperaturen stiger är känt. Effekterna kommer att bli gräsliga för hela planeten. Du har hört allt det där.

Men tänk nu på Grönland ett tag.  Det var norska vikingar som kom dit för första gången omkring för omkring tusen år sen. Om vi sätter oss in i hur det måste ha känts för vikingarna att stiga i land? De stiger i land på en jättestor ö. Där är det alltid vinter. De ser all is, all snö och noterar all kyla. De döper ön till — Grönland!

Hm. Varför döpa en helt och hållet istäckt ö till Grön-land? Varför inte Is-land? :-)

Ett ögonblick nu, tänker någon. Den logiken håller inte. Vi vet inte vad de jämförde med. Kanske var det grönt jämfört med Norge på den tiden. Fair enough. Så låt oss titta på modern tid. En av de större problemen med de pågående klimatförändringarna är ju att isarna smälter. Du har säkert hört det. Polerna smälter, glaciärerna smälter, Grönland smälter. Toppen på Kilimanjaro har snart smält helt. Vart skall allt vatten ta vägen? Enkelt: ut i haven. Snart har vattennivåerna stigit så mycket att Grönlands is till slut hamnar i Indiska Oceanen och dränker en liten by på en ö.

Men vänta lite nu. Stämmer detta verkligen? Titta ordentligt på bilden ovan. Till vänster ser du de kallaste åren sedan 1900-talets början, och till höger de varmaste. Dessa data kommer från mätningar som grönlänningarna själva efter konstens alla regler har utfört i de fem hamnar som finns på Grönland.

Och förklara nu för mig – blir det kallare eller varmare – på Grönland? Titta riktigt noga – detta är verkliga fakta. Ser det inte ut som att det är ganska länge sedan det var riktigt varmt där? Och visst verkar det ha varit kallare på senare tid – i alla fall om man tittar på topparna? Hur grön är egentligen den där ön?

Min slutsats är den här: Nästa gång du hör någon påstå att isen på Grönland smälter så kan du tryggt utgå från att han ljuger. Eller helt enkelt inte vet vad han snackar om. Låt oss kalla det okunskap. Det låter trevligare. Så passa på att njuta av vintern nu. Det kommer inte att bli varmare på länge än. För Grönland smälter inte alls. Du har helt enkelt blivit lurad.

I’ll be back.

 

//Thomas

 

2 thoughts on “Någonting mysko hände på vägen till växthuset …

  1. Om man inte ens själv kollar sin blogg så hoppas jag att ingen annan häller gör det.
    Viket skämt ”Inväntar granskning”

    1. Hej, jag beklagar verkligen. Vi har fått en hel del (100-tals) spam-meddelanden den här vägen, och det är fullt möjligt att ditt inlägg blivit raderat av misstag. Du får väldigt gärna lägga in din kommentar igen.
      //Thomas E

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *