Om du inte är psykopat – läs detta

 

 

20151019_160804

Som beteendevetare har jag alltid jobbat med psykiskt friska människor, och aldrig intresserat mig för människor med verkliga utmaningar i sin tillvaro. Det är för svårt och det gör mig deprimerad. Men här kommer ett boktips som jag verkligen vill slå ett slag för. Genom att lära dig de enkla grunderna i den här boken räddar du dig garanterat undan känslomässig och ekonomisk förlust.

Ofta säger man ju, att den där, han är en djäkla psykopat. Eller tjejen där borta, hon måste vara psykopat. Men vad menar vi egentligen? Begreppet psykopat är en förhållandevis modern företeelse, och sanningen att säga är väl inte vetenskapen alldeles exakt. Förutom en sak – det går inte att bota en psykopat. Deras hjärnor saknar helt vissa nervtrådar. Till exempel känner de ingen empati, även om de kan lära sig att spela empatisk. Men andra människor betyder egentligen ingenting för dem.

Men det finns saker att titta efter som kan spara mycken huvudvärk. Boken Lär känna psykopaten tar upp en checklista som arbetades fram för många år sedan, som en liten temperaturmätare på vissa individers för omgivningen så obegripliga uppträdande. Och man kan alltså göra en egen koll på dem man har problem med.

Några exempel:

  • Förhöjd självuppfattning och grandios framtoning
  • Patologiskt lögnaktig – ljuger även när det inte finns någon vits att ljuga
  • Ständigt behov av spänning, blir lätt uttråkad
  • Bedräglig och manipulativ
  • Parasiterande livsstil – låter gärna andra betala för allting

Så där håller det på. Listan skall användas kliniskt, och det krävs utbildning. Visst. Men tanken kittlar. Eftersom det rent statistiskt är cirka 1 % av befolkningen som är psykopater (25 % i våra fängelser, big surprise) så innebär det att det bara i lilla Sverige finns bortåt 90 000 psykopater. Och även om många har problem med impulskontrollen och därför sitter bakom galler, så är det ändå ganska många som går lösa. Och deras syfte är inte sällan att skaffa sig fördelar på andras bekostnad. I stort eller i smått. Anledningen? För att de kan.

Och när jag gör en rejäl djupdykning så finner jag att jag de senaste åren sprungit på två verkliga fullblodspsykopater. På riktigt, personer som utan tvekan scorar så högt att de inte kan vara något annat än psykopater. Jag menar verkligen allvar. Det förklarar så oändligt mycket av deras fullkomligt sjuka uppträdande. Det är faktiskt riktigt otäckt.

Fler punkter från listan:

  • Promiskuöst sexuellt beteende
  • Impulsiv
  • Tar inte ansvar för sina egna handlingar – skyller alltid på andra
  • Saknar ånger eller skuldkänslor

Många av de vardagsbeteenden som vi irriterar oss på hos vissa människor finns med i boken. Om man bara uppvisar några stycken är man möjligtvis en otrevlig person, inte nödvändigtvis någon psykopat. Men om man kan bocka för tillräckligt många av dessa var för sig så oskyldiga punkterna … det är faktiskt kusligt.

OBS – jag tar inget som helst ansvar för hur du väljer att använda kunskapen i boken, t ex listan ovan. Och det gör nog knappast författaren heller. Det är upp till var och en. Men det verkligt skrämmande med boken är den här kommentaren som jag hittade: Berätta inte för en riktig psykopat om hur du fungerar, för han kommer bara att använda det mot dig.

Så frågan inställer sig ju: hur många psykopater har läst den här boken – eller andra inom samma ämne – och nu vet betydligt mer om hur de ska glida under radarn? Och manipulera och bluffa sig fram genom tillvaron, på din bekostnad?

Mitt råd blir således – är du inte psykopat: läs boken. Om du är psykopat så vet du vad du kan göra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *